Porodné 2015/2016

V roce 2015 došlo ke změně u porodného. Rodinám s dětmi, resp. rodinám, které očekávají přírůstek, rok 2015 přinesl příjemné novinky ohledně porodného. Výraznou změnou je, že porodné mohou rodiny získat i na druhé dítě. Dále se zmírňují pravidla pro nárok na porodné, okruh rodin, které na tuto dávku dosáhnou, se rozšířil.

Nárok na porodné

Na porodné má od roku 2015 nárok každá rodina, jejíž příjmy v kalendářním čtvrtletí předcházejícím čtvrtletí, ve kterém se dítě narodilo, byly nižší než 2,7 násobek životního minima (v roce 2014 to byl jen 2,4 násobek). Za rodinu jsou nyní považování i nesezdaní rodiče dítěte. Je jedno, zda jsou manželé nebo partneři, jejich společné příjmy se pro výpočet porodného sčítají. Důležitým kritériem je společné bydlení, resp. žití ve společné domácnosti. Do rozhodného příjmu se nezapočítává rodičovský příspěvek ani přídavek na dítě.

Aby měla rodina (s jedním čerstvě narozeným dítětem) nárok na porodné, nesmí její čistý měsíční příjem převyšovat 20 817 Kč. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu 13 176 Kč. Jestliže máte vyšší příjmy, na porodné nárok nemáte.

Výše porodného

U prvního dítěte je výše porodného 13 000 Kč. Nově je vypláceno porodné i u druhého dítěte, a to ve výši 10 000 Kč.

Pozor – výpočet porodného u druhého dítěte bude jiný, než u prvního dítěte. Vychází se z životního minima rodiny, a toto minimum rodiny s více dětmi je vyšší. Hranice příjmu pro posouzení nároku na porodné bude u druhého dítěte tedy 25 515 Kč. Matka samoživitelka s druhým dítětem bude mít hranici příjmu 17874 Kč.

Dvojčata

Přímo o dvojčatech zákon o státní sociální podpoře nemluví. Mluví pouze o prvním a druhém živě narozeném dítěti. Ministerstvo práce a sociálních věcí říká: „Pokud se dvojčata narodí jako první a druhé živě narozené dítě, bude mít rodina nárok na porodné ve výši třinácti tisíc korun na první živě narozené dítě a deseti tisíc korun na druhé živě narozené dítě, to znamená celkem na dvacet tři tisíc“.

V situaci, kdy se rodině, která už jedno dítě má, narodí dvojčata, se vychází z toho, že první z dvojčat je druhé živě narozené dítě v rodině, tudíž na něj náleží 10 000 Kč. Na druhé z dvojčat, tedy třetí živě narozené dítě v rodině, porodné nenáleží.

Kde žádat o porodné?

O porodné žádejte na příslušném Úřadu práce, podle místa trvalého bydliště žadatele. Potřebovat budete několik dokumentů. Hlavně osobní doklady všech osob – otce, matky a také rodný list dítěte. Dále musíte doložit potvrzení o čtvrtletních příjmech, což potvrzuje zaměstnavatel, jde-li o příjmy ze zaměstnání. Jestliže matka pobírá rodičovský příspěvek, na úřadu práce si to dohledají sami. Pokud matka pobírá peněžitou pomoc v mateřství, potvrdí výši této dávky ČSSZ.

O porodné se žádá až po narození dítěte. Požádat můžete i zpětně. Nárok na tuto sociální dávku je možné uplatnit až 1 rok po narození dítěte. Posuzují se však vždy podle podmínek v době narození dítěte.

Žádný komentář

Vložit komentář