Děti u zubaře

Kdy by se mělo jít s dítětem poprvé na zubní prohlídku? Jak je to s preventivními prohlídkami? Jak se o zoubky starat? Co když dítě u zubaře nespolupracuje a odmítá se ošetřit?

Jak se o zuby dítěte starat?

O zoubky malého dítěte byste se měli starat jako o své zuby. Pokud zjistíte, že se vyklubal první zoubek, jistě je to důvod k radosti. Zároveň však přichází povinnost o zoubek a další rostoucí zoubky se důkladně starat a pravidelně chodit na preventivní prohlídky.

Děti si rády čistí zuby samy. Napodobují své rodiče, to je přirozené. Nechte je, ať si zoubky čistí samy. Jde o to, aby se naučilo, jak správně držet kartáček v ruce a jak se zuby správně čistí. Vždy by však měli zoubky dočistit rodiče. Při dočišťování dětem říkejte, co děláte a proč to děláte, při čištění můžete říkat určitou básničku a ze zubní hygieny udělat jakýsi rituál. Dopomůže to tomu, že v budoucnu nebudete muset své dítě do čištění zubů nutit.

Kdy na první zubní prohlídku?

Názory na první zubní prohlídku se různí. Jsou lékaři, kteří jsou ochotni vzít dítě hned s prvním zoubkem nebo kolem 1.narozenin. A ač se to bude zdát zbytečné, zoubky jsou ještě malé, jistě zdravé, dítě si však začne pomalu zvykat na prostředí u zubaře. Když budete dítě vystavovat situacím, jako návštěva zubaře je, jistě v budoucnu bude lépe ošetření zvládat. První zubní prohlídka by zpravidla měla být kolem 2. roku. Pokud však rodiče objeví při čištění zubů dítěte zubní kazy, záněty dásní nebo něco, co se jim nelíbí, je dobré zubního lékaře vyhledat i dříve. Dítě, stejně jako dospělí, by mělo preventivní návštěvu zubaře absolvovat dvakrát do roka.

Příprava na zubní prohlídku

Něco jiného je, když jdete na zubní prohlídku s ročním dítětem a něco jiného s pětiletým dítětem. Nejlepší je, když dítě na zubní prohlídky chodí i s rodiči. Vidí, jak je maminka či tatínek v křesle, co dělá zubní lékař. Pak vezměte dítě na klín, ať zubař zkontroluje i dětský chrup a počet zubů pomocí zrcátka. Se starším dítětem (od dvou let) můžete o návštěvě zubního lékaře mluvit, vysvětlit, co se bude dít a doma zkoušet, jak má otevřít pusinku a ukázat zoubky.

Pro děti je prostředí zubní ordinace neznámé, může ho toto cizí prostředí a bílé oblečení děsit, kolem světlo, kovové předměty. Dítě se často překoná a prohlédnout zuby si nechá. Jak ale dojde na zásah – vrtání, trhání, ze spolupracujícího dítěte se může stát zatvrzelý odmítač ošetření.

Když se nechce nechat ošetřit

Přestože je již u rodičů povědomí o nutnosti prevence zubního kazu, je mnoho dětí, které již v nízkém věku potřebují pomoc zubního lékaře. A není nic neobvyklého, když se dítě při zubní prohlídce brání zuby-nehty. Tyto problémy s dětmi jsou zpravidla do 6 let.

Zubní lékař má s ošetřením dětí zkušenosti a je schopen vlídným přístupem, psychologickými metodami a trpělivostí dítě k ošetření přemluvit. Jsou však děti, které jsou vůči těmto metodám imunní a přemluvit se nenechají, pusu neotevřou, odmlouvají, pláčou, křičí, vztekají se, zkrátka nechtějí spolupracovat. Existuje mnoho důvodů, proč se dítě nechce nechat u zubaře ošetřit. Svou úlohu v tom hraje věk dítěte, povaha nebo i předchozí špatná zkušenost při zubním ošetření. Pro rodiče a především pro dítě je to vždy velmi stresová situace. Zcela jasnou příčinou špatné spolupráce je dětský strach a úzkost. U dítěte, které při zubní prohlídce zcela nespolupracuje, musí lékař dodržovat správný psychologický přístup, aby zabránil dalšímu psychickému traumatu. Stav by to jen zhoršilo. Jestliže se nedaří s dítětem navázat kontakt, je dobré ošetření odložit na další návštěvu nebo dítěti podat léky, kterými potlačíme strach, bolest, atd. (tzv. premedikace). Pokud ani tato medikamentózní příprava nepomůže, dítě se dále nechce nechat ošetřit, pak je tu další možnost, a to ošetření zubů v celkové anestezii. To se provádí na lůžkovém oddělení některých klinik.

Žádný komentář

Vložit komentář